Acacia Water doet onderzoek naar de sluipmoordenaar arseen in het drinkwater op de Filippijnen

Wateronttrekking voor landbouw en drinkwater mobiliseert het arseen

Een vulkaanuitbarsting zoals in de Filippijnen vergroot het risico op ziekmakend arseen in het drinkwater. Onze collega Theo Kleinendorst, hydrogeoloog, geeft toelichting op de gevaren van arseen en hoe een vulkaanuitbarsting ervoor zorgt dat het jaren later in het drinkwater terecht komt.

Acacia Water doet onderzoek naar de sluipmoordenaar arseen in het drinkwater op de Filippijnen: ‘De enorme, relatief recente wateronttrekking voor landbouw en drinkwater mobiliseert het arseen in veel grotere hoeveelheden dan voorheen.’

Acacia Water denkt dat het overmatig oppompen van grondwater tot grondverzakking leidt in de deltagebieden. ‘De enorme, relatief recente wateronttrekking voor landbouw en drinkwater mobiliseert het arseen in veel grotere hoeveelheden dan voorheen.’ Grote (fris)drankbedrijven zijn mogelijk op een andere manier verbonden met het arseenprobleem: ze pompen heel veel water op. Net als het waterleidingbedrijf, de industrie en de boeren. Die krijgen gesubsidieerde waterpompen van de overheid.

 

Luister hier naar het fragment van onze collega Theo Kleinendorst op Radio 1 (https://radio1.be/programma/nieuwe-feiten/radioitem/een-vulkaanuitbarsting-kan-het-drinkwater-vergiftigen/10816)

 

Lees hier het volledige artikel in Trouw (https://www.trouw.nl/buitenland/door-de-vulkaan-op-de-filippijnen-zit-deze-sluipmoordenaar-in-het-drinkwater~bcbc04a4/)

 

Mt._Mayon_aerial_photo Mt._Mayon_aerial_photo