‘Kurkdroge’ zandrivier van levensbelang voor boeren

Blog van IHE Delft over onderzoek in Zimbabwe

In een ogenschijnlijk kurkdroog gebied in Zimbabwe slagen boeren er toch in water te vinden. Deze bijzondere waterbron bevindt zich in metersdikke zandlagen. Onderzoeker Annelieke Duker van IHE Delft bezocht één van de meest droge gebieden van Zimbabwe, op de grens met Botswana. Zij heeft gesproken met de lokale boeren met geirrigeerde landbouw velden en keek naar hun succes en belemmeringen in deze boeiende regio. Lees hier het reisverslag van Annelieke Duker. (https://wetenschap.nu/kurkdroge-zandrivier-van-levensbelang-voor-boeren-in-zimbabwe/)

Het onderzoek vindt plaats binnen het kader van het A4Labs project (Arid African Alluvial Aquifers), een onderzoeksproject getrokken door IHE Delft in Zimbabwe, Mozambique en Ethiopië, in samenwerking met Acacia Water, Mekelle Universiteit, Oxfam Mozambique, Dabane Trust en Oxfam Novib.

Het project doet onderzoek naar de eigenschappen van de zandrivieren. We testen samen met boeren en belanghebbenden verschillende manieren om water te onttrekken en te gebruiken voor productieve doeleinden. Zo hopen we bij te dragen aan het verminderen van armoede en het verbeteren van de voedselzekerheid van deze families.

Voor meer informatie over het A4Labs project kunt u contact opnemen met onze collega Mieke Hulshof (mailto:Mieke.hulshof@acaciawater.com).

A4Labs_zandrivier_2017 A4Labs_zandrivier_2017