Complexe discussies en kleinschalige oplossingen in Sudan

Waterbeschikbaarheid in 'Water for three States'

Terwijl in de Nijl de hoogste waterstanden van de laatste 100 jaar worden gemeten, nadert het einde van het ‘Water for three States’ project in Sudan. Ondanks hoge waterstanden zijn interventies hard nodig. Die drie staten Kassala, Gedaref en Red Sea kampen namelijk nog steeds met grote watertekorten. Meerdere droge jaren hebben elkaar opgevolgd en maken de urgentie voor interventies zichtbaar.

Waterschaarste wordt vaak groots aangepakt, omvangrijke infrastructuren domineren de oplossingsrichtingen. De aanpak van ‘Water for three States’ is anders. Timmo Gaasbeek van ZOA Sudan legt dit uit: “Het oosten van Sudan is een gebied met veel spanning en conflict. Daardoor is het essentieel dat alle aspecten in het stroomgebied worden besproken voor we goede aanbevelingen kunnen doen: sociologisch, economisch én hydrologisch. We denken graag eerst klein waarna de lokale interventies worden opgeschaald. Op die manier creëren we uiteindelijk de gewenste impact.”

Verschillende interventies op het land en in de stroombedding kunnen de aterbeschikbaarheid vergroten zonder het risico dat grote hoeveelheden vee worden aangetrokken. De aanbevolen interventies verschillen per gebied. Het is een complexe puzzel om alle stakeholders in een gebied te voorzien van water. Een voorbeeld is de verdeling tussen boven- en benedenstroomse gebieden. Als bovenstroomse gebruikers te veel water claimen om hun putten te vullen, blijft er te weinig over voor de irrigatie benedenstrooms. De database, het SWAT-model en de ‘Water Resource Potential’ kaarten die Acacia Water levert hebben bijgedragen aan een goede discussie met de lokale uitvoerende partijen. “Deze vorm van inhoudelijk ondersteuning helpt in complexe discussies die de hydrologische aard overstijgen” vertelt Anne van der Heijden van Acacia Water.

Tijdens de workshop in Sudan op 18 Augustus 2017 zijn de resultaten van het project gepresenteerd en is veel gediscussieerd. Samen met RAIN/AIDenvironment hebben we aanbevelingen gedaan op basis van de discussies met ZOA Sudan en de lokale uitvoerende partijen. Dit jaar start de laatste fase van het project en worden de interventies geïmplementeerd.

 

Water intervention Potential Map Haya Water intervention Potential Map Haya
Hamash Koreib Catchment Hamash Koreib Catchment
Improved Shallow well at the main khor_Haya Improved Shallow well at the main khor_Haya
Workshop Water for 3 States Workshop Water for 3 States
Workshop Water for 3 States presentation RAIN Workshop Water for 3 States presentation RAIN
Landschape after Junction at Kass_Haya Landschape after Junction at Kass_Haya