Ontwikkeling van duurzame water infrastructuur in Darfur, Sudan

Quick-off meeting voor Sustain Darfur project

Het programma ‘Sustain Darfur’ pakt één van de belangrijkste oorzaken van aanhoudende conflicten in Sudan aan: onvoldoende waterbeschikbaarheid. Water is schaars in het gebied en bij iedere vorm van gebruik is competitie betrokken. Het resultaat is conflict wat leidt tot onveilige leefomstandigheden en het dwingt mensen hun geboortegrond te verlaten en op zoek te gaan naar alternatieven.

Om bij te dragen aan oplossingen voor deze problematiek word een gedetailleerd hydrologisch en geohydrologisch onderzoek. Het team van Acacia Water was afgelopen week in Khartoum voor het kick-off event van het SUTAIN Darfur project. Binnen SUSTAIN werken wij aan de duurzame ontwikkeling , verbetering van de leefomstandigheden en gezondheid van rurale inwoners van Darfur. Het doel is dat minimaal 250.000 mensen profiteren van de voordelen van beter waterbeheer.

Acacia Water en Aidenvironment voeren de hydrologische studies uit voor 13 stroomgebieden. De studies vormen de basis voor de stroomgebiedsbeheerplannen en duurzaam watermanagement. Hiervoor worden maatregelen ontwikkelt die onder ander het beschikbare regenwater vasthouden in tijden van neerslag voor later gebruik.

Deze maatregel en management combinatie komt voort uit de “Integrated Water Resource Management’ methode. Door naar het landschap als geheel te kijken, met zowel fysieke als sociale als economische componenten wordt het regionale watermanagement op een inclusieve manier aangepakt. Tijdens het kick-off event heeft Acacia Water de eerst resultaten van de SWAT-modelleringen gepresenteerd. Dit gaf aanleiding voor goede gesprekken met lokale partners voor de ontwikkeling van een beter begrip van de socio-economische uitdagingen in het gebied.

Kick-off Meeting Workshop Khartoum Kick-off Meeting Workshop Khartoum
Kick-off Meeting Workshop Khartoum 2 Kick-off Meeting Workshop Khartoum 2
Kick-off Meeting Workshop Khartoum 3 Kick-off Meeting Workshop Khartoum 3
Siting a sanddam Siting a sanddam
Livestock at waterpoint Livestock at waterpoint