10-07-2020
Hoe zorgen we voor een betere deal tussen boer en maatschappij? Het College van Rijksadviseurs heeft ontwerpend onderzoek ingezet om te onderzoeken hoe de transitie naar een natuur- en landschapsinclusieve landbouw vorm kan krijgen. De resultaten van de pilots in De Marne, de Krimpenerwaard en…
10-06-2020
In Flevoland zit op meerdere plekken veen in de bodem. Als veen in contact komt met zuurstof, oxideert het, met bodemdaling tot gevolg. Dit leidt tot schade aan gewassen in de landbouw, vooral door natschade. Doel was dit proces van bodemdaling te remmen door het veen-oxidatie tegen te gaan. Het…
29-01-2020
De bodem in de Krimpenerwaard zakt weliswaar, maar dit gaat minder hard dan voorheen werd aangenomen. ’Dat biedt perspectief voor de toekomst’, zegt wethouder Jan Vente van gemeente Krimpenerwaard. De gemeente heeft nu langer de tijd om te zoeken naar oplossingen samen met de inwoners van de…
27-05-2019
Flevoland kampt met grote gebieden waar de bodem snel daalt, wat problemen met zich mee brengt op het gebied van akkerbouw en watermanagement. Binnen het project Spaarwater Flevoland doet Acacia Water een twee-jarig onderzoek naar systeemgerichte drainage om bodemdaling te vertragen. In grote…
22-01-2016
Flevoland is nog net zo belangrijk voor de Nederlandse akkerbouw als in 1986, bij de officiële start van de provincie. Nog steeds is 12% van de Nederlandse akkerbouw in Flevoland gevestigd en wordt hier 21% van het areaal pootaardappelen geteeld. Het gebied staat dan ook bekend als één van de beste…